Yrityksen ja omistajan vastuu unohtuu

Pääomalaina on laina, joka luetaan taseessa yrityksen omaksi pääomaksi. Lainalle sovittu korko voidaan ja saa maksaa vasta kun yrityksellä on kertynyt jakokelpoista pääomaa, josta mm. yrityksen osingot maksetaan. Samoin laina voidaan maksaa takaisin vasta, kun jakokelpoista pääoma on syntynyt riittävästi. Jakokelpoinen pääoma syntyy, kun yritys tuottaa voittoa. Mikäli vapaa pääoma on aikaisemmilta vuosilta kulunut negatiiviseksi tappioista johtuen, täytyy yrityksen tuottoa voittoa niin kauan, että vapaa pääoma muuttuu positiiviseksi.

Minkälainen yritys tarvitsee pääomalainaa? Yritys, joka tekee tappiota kuluttaa omaa pääomansa. Yritys, joka tekee ja kuluttaa omaa pääomansa. Omavaraisuus putoaa, kun tappiota tehdään vuodesta toiseen. Tällöin markkinoilta saatavan lainan korot kasvavat ja lopulta kukaan ei enää lainaa rahaa yritykselle.

Tällaisessa tilanteessa yrityksen jatkuvuuden kannalta on tärkeää vahvistaa yrityksen omaa pääomaa. Tämä tapahtuu joko korottamalla osakepääomaa tai ottamalla pääomalainaa. Yleisimmin pääomalainan antaja on jokin omistajataho, joka uskoo yrityksen toimintaedellytyksiin.

STX Finland on ilmeisesti aikaisempien vuosien tuloksillaan pudottanut vakavaraisuutensa sille tasolle, ettei enää saanut rahoitusta järjestymään vapailta markkinoilta.

On poikkeuksellista, että yritys, joka kilpailee isosta tilauksesta tuo julkisuuteen rahoitusongelmansa ja tätä kautta painostaa hallitusta pääomittamaan yritystään.

Telakka on onnistunut syyllistämän hallituksen ja saanut poliittisen kuohunnan aikaiseksi mihin oppositio ja monet muut tahot ovat menneet mukaan.

Loppuhetkillä telakka on tuonut esille, ettei aikaisempien kahden risteilijän tilauksen rahoitus ole järjestyksessä vaan nekin olisivat ratkenneet yhdessä menetetyn tilauksen kanssa.

Ihmeellisintä tässä on, ettei kyseenalaisteta yrityksen ja varsinkaan omistajan vastuuta. Pääomistaja on sallinut ja mahdollisesti jopa ohjannut tilauksen siirtymisen omistamalleen toiselle telakalle.

Julkisuudessa on esiintynyt tietoja STX emon taloudellisista vaikeuksista ja omaisuutensa myynneistä. 50 miljoona on kuitenkin pieni raha emon järjestettäväksi. Se ei kuitenkaan halunnut panostaa Suomeen.

On vaikea nähdä, että 50 miljoonan käyttöpääoma, joksi lainaa on myös nimitetty, olisi ratkaissut noin 2 miljardin tilauskannan rahoituksen.

Tästä kaikesta tulee mieleen, että telakka olevan huomattavasti pahemmassa taloudellisessa tilanteessa kuin on antanut ymmärtää.

Matti Vikström
Kirjoittaja on Varsinais-Suomen Osakesäästäjien puheenjohtaja

2 thoughts on “Yrityksen ja omistajan vastuu unohtuu

  1. Siltä juuri näyttää

    Tältä tilanne juuri näyttää, ja se on aika varmasti syy hallituksen ratkaisuun. Sääliksi käy ministereitä, kun julkinen rumpu mylvii ikään kuin hallitus olisi tupeksinut karkkirahan takia parin miljardin loistokaupan, vaikka tilanne on varmasti paljon ankeampi. STX Finland, elinkeinoelämä ja metalliväki ovat voittaneen mediasodan 9-0.

    Heikki 

  2. Siltä juuri näyttää

    Tältä tilanne juuri näyttää, ja se on aika varmasti syy hallituksen ratkaisuun. Sääliksi käy ministereitä, kun julkinen rumpu mylvii ikään kuin hallitus olisi tupeksinut karkkirahan takia parin miljardin loistokaupan, vaikka tilanne on varmasti paljon ankeampi. STX Finland, elinkeinoelämä ja metalliväki ovat voittaneen mediasodan 9-0.

    Heikki 

Comments are closed.

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan