Handelsbanken: Toipuminen jatkuu, mutta uhkia on ilmassa

     Handelsbankenin ekonomistit ennustavat, että Suomen bruttokansantuote kasvaa ensi vuonna 3,0 prosenttia eli hiukan nopeammin kuin aikaisemmin arvioitiin (2,9). Tänä vuonna kokonaistuotannon arvioidaan kasvavan 3,8 prosenttia.

– Suomen talouskasvu on tänä vuonna reipasta ja laajapohjaista, kun sekä vienti että kotimainen kysyntä elpyvät yhtä aikaa. Vuosien 2012-2013 kasvu on kuitenkin selvästi maltillisempaa, koska viennin kasvu hidastuu maailmantalouden vanavedessä, ennustaa Handelsbanken Suomen pääekonomisti Tiina Helenius .

Tiina Helenius

Vaikka Euroopan keskuspankki on aloittanut varovaisen rahapolitiikan kiristämisen, pysyy korkotaso silti Suomelle elvyttävänä eikä uhkaa kotimaista kysyntää, ekonomistit arvioivat. Kulutusta hillitsevät kuitenkin kiristyvä finanssipolitiikka, maltilliset palkankorotukset sekä inflaation kiihtyminen erityisesti tänä vuonna. Yritysvoittojen kasvu ja kapasiteetin käytön elpyminen siivittävät puolestaan yksityiset investoinnit kasvuun.
– Talouskasvun elpyminen tukee työllisyyttä ja vuonna 2013 Suomen työttömyys laskee hiukan alle 7 prosenttiin, Helenius arvioi.

Maailmantalouden toipuminen jatkuu, mutta uhkia on ilmassa

Handelsbankenin ekonomistit ennustavat maailmantalouden pysyvän tänä vuonna vahvana, mutta kehitystä varjostavat lukuisat tummat pilvet.
– Saksa kyllä nauttii positiivisesta kasvusta, mikä johtuu maan kilpailukykyisestä viennistä ja sen asemoitumisesta kehittyville markkinoille. Nämä tekijät puuttuvat euroalueen heikoilta mailta Kreikalta, Portugalilta ja Espanjalta. Näitä reunamaita uhkaa heikon kilpailukyvyn lisäksi myös julkisen talouden syöksykierre, Helenius varoittaa.

Saksan tavoin myös USA hyötyy vahvasta asemastaan kehittyvillä markkinoilla. Työn hinnan ja tuottavuuden kasvun ansiosta maan vientisektori on erittäin kilpailukykyinen. Tämä tukee amerikkalaisyritysten voittoja ja investointeja.

– Eurooppaa vahvempi talouskasvu antaa USA:lle enemmän tilaa kiristää rahapolitiikkaansa, mikä vahvistaa dollaria tuntuvasti euroon nähden. Euroopan keskuspankki sen sijaan joutuu jatkossakin tukemaan heikkoja euromaita ja ylläpitämään pankkisysteemin vakautta. Siksi korkotaso nousee vain vähän, Helenius ennustaa.

– Läntiset taloudet tarvitsevat kasvulleen myös kehittyvien markkinoiden vetoapua, mutta merkkejä näiden talouksien kasvun hidastumisesta on jo näkyvissä. Ja jos kehittyvät maat aikovat saada inflaationsa kuriin, kasvun tulisi hidastua vielä lisää. Pudotuksesta voi tulla raju, sillä kokemuksen perusteella pehmeän laskun tekeminen onnistuu vain harvoin. Vuosi 2013 saattaakin olla se vuosi maailmantaloudessa, jolloin jyvät erottuvat akanoista.


Talousennuste kokonaisuudessaan: Talousennuste 12.5.2011

Related Posts

Asunnot ja metsä

Oikotiestä

Olen käyttänyt varsin kauan ko.palvelua, ilmoitan vuokrattavat asunnot siellä ja tarkistan luottotiedot paketilla, jossa on ilmoituksen ja luottotietojen tarkistaminen samassa kokonaisuudessa.

Tuossa tekstissäni oudoksuin, miten LKV:t

Sijoittaminen

Kiinteistösijoittajan helmi

Korkea korkotaso koettelee monia sektoreita, ei vähiten pääomavaltaista kiinteistöalaa, jossa yhtiöt toimivat tyypillisesti reippaalla velkavivulla. Pörssihaukan jonosta lähdön saanut Kojamo joutui leikkaamaan kokonaan osinkonsa viime vuodelta.

Kustannuksia tilanne