Karuhumarkkinat ovat yleensä runsaan vuoden mittaisia

Sijoittaminen

Nyt menossa oleva pörssin laskumarkkina on kestänyt runsaat puoli vuotta ja kurssit ovat pudonneet nimellisesti noin 17,5% (S&P 500). Karhumarkkinat ovat yleensä kestäneet kauemmin ja kurssipudotus on ollut suurempaa.

Laskumarkkinan pituus ja syvyys määräytyy taustalla vaikuttavista tekijöistä. Vuoden 2020 koronakriisi oli vain kuukauden tai kahden mittainen. Rivakka nousu alkoi lähes välittömästi. Taustalla ei ollut pidempiaikaisia rakenteellisia tekijöitä, oli vain akuutti pelko, joka sitten haihtui nopeasti.

Nyt menossa oleva karhumarkkina vertautuu varmaan parhaiten vuoden 2007 sub-prime kriisiin tai vuosien 1972, 1976 ja 1980 kriiseihin, jolloin öljyn hinnan nousu aikaansai inflaatiokierteen, jota sitten keskuspankki joutui monia kertoja taltuttamaan aina vuodelle 1981 saakka. Taustalla näissä kriiseissä oli makrotaloudellinen korjausliike, samantapainen jota nyt joudutaan tekemään. Näiden kriisien kesto oli pörssissä tyypillisesti runsaan vuoden mittainen. Olisikohan tämänkin kertaisen karhumarkkinan pituus samaa luokkaa?

Kenties on parempi ettei yritä arvata liian pitkälle tulevaisuuteen. Pörssi on historiallisesti osannut ennakoida noin puolen vuoden päähän. Käänne parempaan on tapahtunut pörssissä noin puoli vuotta ennen kuin makrotaloudessa on selviä käänteen merkkejä. Yksittäinen ihminen ei hänkään yleensä pysty tätä taitavampiin ennusteisiin.  Oheinen taulukko antaa kuitenkin arvauksien tueksi jotain konkreettista.

 

 

 

 

 

Related Posts