Kuluttajien luottamus piristää pörssikursseja

Euroalueen kuluttajat luottava Euroopan komission kokoamaan luttamustilaston mukaan tulevaisuuteen. Muutos on selkeä. Luottamus notkahti viime syksynä, mutta nyt trendi on selvästi kohti parempia aikoja. 

Suomen pörssikurssit ja kuluttajien luottamukset Suomessa ja Euroalueella (Lähde: Suomen Pankki/ komissio)

Suomen pörssikurssit (punainen käyrä) seurailevat melko tarkkaan Euroopan kuluttajien luottamusta (tumman sininen käyrä) ja kuluttajien luottamus onkin sijoittajan ehkä kaikkein tärkein makrotaloudellinen tunnusluku. Osakkeissa kannattaa pysyä niin kauan kuin kuluttajien luottamus paranee – kuten juuri tällä hetkellä.

Elämme kuluttajien luottamuksen mukaan vuonna 2013 alkaneen nousukauden loppuosaa tai puoliväliä. Noususuhdanteesta voi vielä olla paljonkin jäljellä, mutta tämän tyyppisessä tilanteessa kannattaa olla varovainen. Maailmantalouden epätasapainot (vaihtotaseiden, kauppataseiden ja valtiotiontalouksien epäbalanssit) ovat viime vuosina pinentyneet, raaka-aineiden hinnat ovat edullisia ja rahoitusta saa pienellä korolla.  Nousukauden loppumiselle ei tästä syystä ole suoraa välitöntä syytä, mutta varovaisuuteen on silti aihetta. Pahimmat kuopat tulevat yllättäen ja odottamattomasta suunnasta.

Related Posts

Sijoittaminen

EToron pörssilistautuminen

Eräs sijoittajan tärkeimmistä työkaluista urallaan on oikea kaupankäyntialusta. Oikean kaupankäyntialustan valitsemalla kykenet helpottamaan elämääsi ja sijoitusten tekemistä uskomattoman paljon, kun taas valitsemalla väärän alustan, rajoitat

Sijoittaminen

Norwegianin unelma haihtui

Monet piensijoittajat, etenkin kokemattomat, ravaavat kuraojaan kaatuneiden yhtiöiden perässä osakekurssin sukellettua taloudellisen tilanteen mukaisesti.

Halpuus houkuttaa, kuten surkeisiin kauppoihin aina ajautuvaa Sulo Viléniä takavuosien hittikomediassa Tankki