Kuluttajien luottamus piristää pörssikursseja

Euroalueen kuluttajat luottava Euroopan komission kokoamaan luttamustilaston mukaan tulevaisuuteen. Muutos on selkeä. Luottamus notkahti viime syksynä, mutta nyt trendi on selvästi kohti parempia aikoja. 

Suomen pörssikurssit ja kuluttajien luottamukset Suomessa ja Euroalueella (Lähde: Suomen Pankki/ komissio)

Suomen pörssikurssit (punainen käyrä) seurailevat melko tarkkaan Euroopan kuluttajien luottamusta (tumman sininen käyrä) ja kuluttajien luottamus onkin sijoittajan ehkä kaikkein tärkein makrotaloudellinen tunnusluku. Osakkeissa kannattaa pysyä niin kauan kuin kuluttajien luottamus paranee – kuten juuri tällä hetkellä.

Elämme kuluttajien luottamuksen mukaan vuonna 2013 alkaneen nousukauden loppuosaa tai puoliväliä. Noususuhdanteesta voi vielä olla paljonkin jäljellä, mutta tämän tyyppisessä tilanteessa kannattaa olla varovainen. Maailmantalouden epätasapainot (vaihtotaseiden, kauppataseiden ja valtiotiontalouksien epäbalanssit) ovat viime vuosina pinentyneet, raaka-aineiden hinnat ovat edullisia ja rahoitusta saa pienellä korolla.  Nousukauden loppumiselle ei tästä syystä ole suoraa välitöntä syytä, mutta varovaisuuteen on silti aihetta. Pahimmat kuopat tulevat yllättäen ja odottamattomasta suunnasta.

Related Posts