Metsämaa on halvinta etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa

Metsämaan mediaanihinta ei ole kaikkialla metsänkasvun mukaista. Metsämaan hinta on, jos metsänkasvun ottaa huomioon, esimerkiksi Kymenlaaksossa lähes parikymmentä prosenttia halvempaa kuin esimerkiksi Satakunnassa. Halvimmat metsänkasvuun suhteutetut hinnat näyttäisivät maanmittauslaistoksen kauppahintatilaston mukaan löytyvän Etelä-Pohjanmaalta ja itä-Suomen eteläosista.

Metsänkasvun määrää kasvukauden lämpösumma ja kasvukauden pituus. Oheisessa kuvassa on ilmatieteen laitoksen tuottama kasvukauden pituutta kuvaava kartta.  Karttaan on summittaisesti merkitty metsänkasvu prosentteina Suomen parhaiden alueiden kasvusta. Kaikenkaikkiaan lämpösumma ja kasvukauden pituus selittävät suurimman osan metsämaan hinnaneroista.

Pohjois-Suomi tulee hyötymään eniten ilmaston lämpenemisestä. Puun kasvu voi hyvinkin kaksinkertaistua Rovaniemen pohjoispuolisilla alueilla. Muutos on suurin siellä missä metsänkasvu on tällä hetkellä olematonta.

 

 

Related Posts

Kirjat

Naapurineljännes

30.11. 1939 voittamaton puna-armeija (=ei voittoja) vyöryi Suomeen vapauttamaan nälkää näkeviä työläisiä sorron ikeestä. Puuhassa oli mukana suurta kansansuosiota nauttinut O-V Kuusinen ”hallituksineen”. Koska puna-armeija