Metsämaa on halvinta etelä-Pohjanmaalla ja Kymenlaaksossa

Metsämaan mediaanihinta ei ole kaikkialla metsänkasvun mukaista. Metsämaan hinta on, jos metsänkasvun ottaa huomioon, esimerkiksi Kymenlaaksossa lähes parikymmentä prosenttia halvempaa kuin esimerkiksi Satakunnassa. Halvimmat metsänkasvuun suhteutetut hinnat näyttäisivät maanmittauslaistoksen kauppahintatilaston mukaan löytyvän Etelä-Pohjanmaalta ja itä-Suomen eteläosista.

Metsänkasvun määrää kasvukauden lämpösumma ja kasvukauden pituus. Oheisessa kuvassa on ilmatieteen laitoksen tuottama kasvukauden pituutta kuvaava kartta.  Karttaan on summittaisesti merkitty metsänkasvu prosentteina Suomen parhaiden alueiden kasvusta. Kaikenkaikkiaan lämpösumma ja kasvukauden pituus selittävät suurimman osan metsämaan hinnaneroista.

Pohjois-Suomi tulee hyötymään eniten ilmaston lämpenemisestä. Puun kasvu voi hyvinkin kaksinkertaistua Rovaniemen pohjoispuolisilla alueilla. Muutos on suurin siellä missä metsänkasvu on tällä hetkellä olematonta.

 

 

Related Posts

M2-rahavaranto EU:ssa
Yhteiskunta

Ylilyöntien aikakausi?

2020-luku on alkanut monessa mielessä ikävästi. Suomessa vuosikymmen alkoi vähälumisimmalla talvella yli vuosisataan, mikä nosti ilmastonmuutoskeskustelua hetkeksi pöydälle. Talven vähälumisuus jäi kuitenkin huomionaiheena nopeasti taka-alalle,

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com