Taantuma tuo kohta korot alas

Talous

Asuntomarkkina mittaa tehokkaasti talouden yleistilaa. Nyt se tärisee ympäri maailman kuin kesävaatteissa pakkaseen tälläytynyt.

Suomessa tilanne pääsi erityisen synkäksi vaihtuvakorkoisten asuntolainojen suuren määrän takia, mutta kiperä on tilanne muuallakin. Yhdysvalloissa asuntokauppa mureni alimmalle tasolle 13 vuoteen, suhteellisesti paljon tuolloista alemmas väestön kasvettua tässä välissä.

Korkeat korot eivät houkuta ostoksille ja pankitkin ovat tarkkoja lainoja myöntäessään. Ja Yhdysvalloissa asunnon vaihtaminen tarkoittaa lainan uusimista, joten edullisella korolla asuntonsa ostaneet sitä karttavat.

Niin tarjonta kuin kysyntä takkuavat. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan tilanne pahenee yhä ensi vuonna korkojen laskuun asti.

Jäätynyt asuntokauppa heijastuu muualle talouteen. Rakentaminen seisoo ja imee kurimukseen alihankintasektorit.

Asuntolainassa hirveä korko

Asuntojen vaihtamisen vaikeus voi heijastua jo työmarkkinoihinkin. Ei kannata muuttaa työn perässä, jos asumiskustannukset syövät sen hyödyn.

Se voi luoda palkkapaineita työvoimapulan muodossa, toisaalta leikata talouskasvua, kun yritykset eivät saa tekijöitä. Terve ei tilanne varmasti ole.

Yhdysvaltojen 30-vuotisen asuntolainan korko huitelee päälle seitsemässä prosentissa, viimeksi se kävi yhtä korkealla vuosituhannen taitteessa. Kuinka ollakaan sitä seurasi taantuma.

Asuntolainan korko kävi tällä tasolla viimeksi yli 20 vuotta sitten

Toki sen keskeisesti aiheutti tekno-osakekuplan puhkeaminen. Mutta taantuman merkkejä riittää taas, ei tosin onneksi vastaavan kuplan.

Ruotsissa Swedbank juuri ennusti asuntojen hintojen laskevan vielä ensi vuonna ainakin viisi prosenttia. Arvio perustuu tietysti oletukseen markkinakoron pysymisestä nykytasolla – jonnekin ensi vuoteen asti.

TA: korot alas kohta

Keskuspankkiirit jauhavat silti yhä korkojen pysyvän korkealla pidempään kuin markkinat odottavat. Ranskan keskuspankin johtaja Francois de Galhau tosin arvioi sen kestävän enää pari kvartaalia.

Ehkä, mutta tahti alas voi olla nopeampi. Puheet muuttuvat olojen myötä ja sitten teot.

Markkinoiden näkemys jatkuu samana kuin jo jonkin aikaa. Euroalueen korkoja parhaiten heijastavan Saksan valtionlainan tekniset signaalit ovat edelleen todella putoavat.

Kaksivuotisen bondin kuukausikuvaaja on täsmälleen samanlainen kuin aiempien korkosukellusten alla. Ja aika vilkkaasti korot alas joka kerta tulivat, tyypillisesti vähintään puolittuen vuodessa.

Saksan kaksivuotinen vilkuttaa putoavansa ihan kohta

Joten malttia vain. Muutamat kvartaalit sinne tänne ovat sijoittamisen maratonilla ohikiitäviä pätkiä.

Riksbank lopetti nostot

Ruotsin keskuspankki lopetti ohjauskoron nostot tasan neljässä prosentissa. Riksbank toteaa inflaation olevan yhä liian korkealla, mutta sen jäähtyneen kuitenkin kiitettävästi.

Joten aika katsoa rauhassa kehitystä. Iso osa analyytikoista yllättyi päätöksestä. Itse en, pyörittelin aihetta jo marraskuun alussa tästä vinkkelistä.

Ydininflaatio jämähti Ruotsissa jo kesän alussa. Viime joulukuustakin enää mateli. Vuodenvaihteessa se tulee olemaan alle kaksi prosenttia.

Ydininflaatio löi Ruotsissakin jarrut päälle jo kesällä

Ruotsissakin taloustilanne jatkuu vaikeana, kuten asuntojen hintaennuste alleviivaa. Kyse on enää siitä, koska keskuspankit lopettavat markkinoiden pelottelun ja löysäävät rahapolitiikkaa.

Oma odotus on viimeistään keväällä. Korot eivät koskaan loju kauan piikissään, koska suhdannekuopat iskevät äkkiä ja pakottavat keskuspankit liikkeelle.

Osakesijoittaja voi myhäillä ja jatkaa edullisen tavaran lataamista. Näinä sesonkeina leivotaan parhaat tuotot.

Pörssihaukassa on kahden viikon tutustumistarjous ilmaiseksi ja sitoumuksetta

Related Posts