Valtionvarainministeriö ennustelee, tapansa mukaan, tasaista kasvua

Talous

Valtionvarainministeriö ennustaa tälle vuodelle 1,5% ja ensi vuodelle 1,7% talouskasvua. Sijoittajan kannattaa kuitenkin seurata muitakin lähteitä. Inflaatio laukkaa, korot ovat nousussa ja palkkainflaatio nostaa päätään. Omaisuusarvoille voi näissä olosuhteissa tapahtua yllättäviäkin asioita.

Valtionvarainministeriö ei ole täysin riippumaton ennustelaitos. Valtio (eduskunta) vastaa siitä että Suomessa on lait ja säännöt, jotka johtavat maksimaaliseen hyvinvointiin. Tämän hyvinvoinnin eräs mittari on bruttokansantuote.

Ennustaessaan bruttokansantuotetta valtionvarainministeriö arvioi oman esimiehensä, valtion ja poliittisen koneiston, toiminnan seurauksia ja samalla se arvioi myös oman toimintansa seurauksia. Silti on hyvä että valtionvarainministeriö pyrkii alla olevan videon mukaisesti riippumattomuuteen. Pyrkimys on riippumattomuuteen on erittäin arvokasta.

Onko riippumatonta ennustelaitosta olemassakaan? Aika vähän niitä on. Useat suomessa toimivat ennustelaitokset (VM, Suomen Pankki, Labore, Etla…) saavat tavalla tai toisella tulorahoitusta valtiolta (tai eduskunnalta). Esimiehen julkinen arvosteleminen on monelle vaikeaa ja jotkin ihmiset kokevat että esimiehen julkinen arvosteleminen ei ole hyväksi urakehitykselle.

Lisää tietoa: VM:n taloudellinen katsaus

 

Related Posts

Sijoittaminen

UNH ei vähästä horju

Suosittelen aina laajaa hajautusta, koska yksittäisiä yhtiöitä voivat kohdata mitä mielikuvituksellisimmat miinat – vaikkapa rikollisuus eri muodoissaan. Sairasvakuutusjätti United Healthin kimppuun kävi venäläinen hakkeriryhmä tavoitteenaan